TOMi BLoG

Káosz és zűrzavar. Az életről, zenéről és művészetről valamint egyebekről kialakult ingerek szöveg formában való megjelenése. Kommentelj nyugodtan, érdekelne egy külső szemlélő véleménye erről a kaotikusságról.

Jogos

Ha tetszik a blog, jogod van örülni neki, de ha nem tetszik, akkor jogod van arra is, hogy ne olvasd. Remélem azért ha olvasod, akkor találsz benne érdekeset is :)online

Elmélkedések: A Semmi

2009.12.04. 11:38 | ftomi89 | Szólj hozzá!

Kedves internetezők!


Ezúton szeretném felhívni figyelmeteket arra az apró tényre, hogy a most következő sorokat olvasva, azokat saját elmétekben megtárgyalva, átszőve egyéni gondolataitokkal és képzeletetekkel nagy esély látszik azon eseményre, melyet a köznyelvben szlengesen csak agyhalálnak nevezünk. Kilépek ebből az ismert világból és egy teljesen ismeretlen vizsgálatához látok neki. Vigyázat, óvatosan gondolj bele ebbe az elméletbe. Ugyanakkor azok számára, akik ezt még nem tudják befogadni, szólok, hogy ez csak egy elmélet, szóval nyugalom! :)

Górcső alá vesszük A Semmit. Máris kezd bizseregni egyesek agya, hogy ezt akkor mégis hogyan? Nos, lássuk csak. Mi is A Semmi? Így mint nagybetűvel írandó, szinte életszerűnek ható egyén. Ha felszínesen elgondoljuk a dolgot, akkor A Semmi az semmi, az nincs. Azonban, ha A Semmi nem lenne, akkor most nem írnék róla. Tehát akkor A Semminek mégis lennie kell valaminek. Belegondoltam ebbe az egészbe. Menjünk vissza egy kicsit az időben. Valahol hallottam, hogy állítólag réges-régen és még az előtt egy kicsivel, amikor még nem volt semmi (nem A Semmi nem volt, hanem az általunk felfogható dolgoknak annyira töredéke volt meg akkoriban, hogy azt elhanyagolva akár azt is mondhatjuk, hogy nem volt még akkor semmi), akkor mégiscsak volt valami, mégpedig a ma ismert világegyetem keletkezését előidéző plazmák. Én ezt rögtön el is képzeltem, mint két nagy lebegő, hullámzó lila puding, amelyek annyira nagyok, hogy nagyon nehezen felfogható méretűek. Ha mindez így volt (bár nem tudhatjuk bizonyosan, de az elmélet elgondolása kedvéért most fogadjuk el, hogy így volt), akkor ezekben az időkben - már, ha volt akkor idő, ez megint egy érdekes kérdés - volt valami, mégpedig ezek a plazmák. Nem kell nagyon foglalkoznunk most velük, mivel mi A Semmit akarjuk "kitalálni". Menjünk még korábbra az időben. Amikor nem léteztek ezek a plazmák. Mi volt akkor? SEMMI? Vagy volt valami, amiből ezek a plazmák létrejöttek? ÉS, ha így volt, akkor azok előtt mi volt? Ha visszamennék a kezdetek kezdetének kezdetéhez és még korábbra, mi történne? Esetleg a nagy fekete semmiségben és ürességben lebegve felfoghatatlanul rövid idő alatt elpusztulnánk, netán pont azon okból, hogy az agyunk nem képes feldolgozni a tényt, hogy nincs rajtunk kívül semmi más?

És, ha valóban nincs semmi, akkor az üresség és feketeség talán nem is lenne üres és fekete, hiszen a fekete az már valami, az üresség az már valami. Esetleg üresség létezhetne, mivel az inkább valaminek a hiánya. Akkor az üresség maga volna A Semmi? Nehéz olyan dolgokról beszélni, aminek az elgondolása során olyan messze lévő határokon próbálunk túljutni, amiket még mi magunk sem látunk, talán azok se léteznek, de még túljutni azokon a határokon! Nem egyszerű feladat. Ráadásul mindez csak elmélet. Szóba került az idő létkérdése is. Mi van, ha az idő is, mint olyan nem volt mindig. És ez a mondat már önmagában elég paradox. Az idő, ami meghatározza azt, hogy mindig, mikor, soha. Ezek időhöz köthető fogalmak. Nos, ezek után hogyan lehetünk biztosak abban, hogy az idő vajon létezésünk előtt is volt már vagy ez is csak valamikor létrejött, mint a világegyetem. Még a feltételezést se tudom úgy megfogalmazni, hogy az ne vétsen a feltevés ellen. Az idő, amiről nem tudjuk még, hogy mi is igazán. Vajon van eredete az időnek?

Térjünk vissza A Semmihez. Elképzelhetjük, hogy az idő mindig is létezett, csak, hogy egyszerűsített formában tálaljam A Semmi létezésének feltárását. Ebből kiindulva, az idő manipulálásának ismeretében odajuthatnánk abba az időbe, amikor még tényleg semmi nem létezett. Egy pillanattal az első létező valami keletkezése elé. Mindebbe még bele se gondolva, máris megoldódna az idő ismeretének kérdése, esetleg azzal együtt maga A Semmi is megismerhetővé válna? Lehetséges, hogy az időutazás felfedezésével megfejthető lenne A Semmi létezése is? Ha mégsem, utazzunk vissza az említett semmi korszakába. Ha nincs semmi, vagyis A Semmi van, akkor nincs fény, ezért nem látnánk, nem lennének hangok, ezért nem hallanánk, nem lennének szagok, ezért nem éreznénk szagokat, nem lenne hőmérséklet, ezért nem éreznénk hideget, meleget. Ezt a felsorolást folytatva, azt gondolom, eljutnánk oda, hogy mivel semmi nem létezik, ezért mi magunk sem létezhetnénk ebben a korban, mivel akkor megbomlana A Semmi létezése. Ezzel végül is röviden le zárhatnánk A Semmi kérdését azzal, hogy A Semmi nem megismerhető, mert A Semmi nem létezhet egyszerre valamivel, hiszen akkor már létezne valami, amivel együtt jár A Semmi megnemléte. De ekkor ismét jön az ihlet, hogy valahogyan meg akarjuk tudni, hogy mi A Semmi és, hogy mi volt először? Mi volt akkor, amikor semmi nem létezett? De erre a választ valószínűleg soha nem kapjuk meg, mert elméletem szerint nem lehetséges ott és akkor létezni, valamint tanulmányozni A Semmit, amikor és ahol nincs semmi. Paradoxon.

Most következzen egy kis agypihentető muzsika, azok számára, akik ezt belegondolással olvasták végig és agyhalál közeli állapotba kerültek az olvasástól, illetve a gondolkodástól A Semmin. A többiektől pedig, akik mindezt még nem képesek feldolgozni, szeretnék elnézést kérni az általuk nagy valószínűséggel "ez hülye!" kijelentést okozó szövegért, melyet még most is olvashatnak. Hát bocs! :D Jöjjön a pihentető zene, én már érzem, hogy kezd zsibbadni az agyam. Nem nőttem még fel a feladathoz, hogy a lét kérdésén hosszasan elmélkedjek, úgyhogy mára ennyi ebből elég is lesz.

Visszatérek a megnyugtató világba, az időbe, ahol van valami, létezik sok milliárd és még annyiszor sok milliárd létforma és létezik a zene. Következzék ebből a korszakból, a lét korszakából egy emberi létforma által alkotott művészi érték, a fény létezésnek következtében látható képi elemekkel együtt, videó formájában. Köszöntem.

Címkék: video opeth agyhalál semmi melinda of face fura nyugalom roundhouse elmélkedek tapes

A bejegyzés trackback címe:

https://ftomi89.blog.hu/api/trackback/id/tr1001573338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.